Ventilatie in schoolgebouwen

De zomervakantie is ten einde en 1 september is aangebroken. Voor veel leerlingen en leerkrachten betekent dit voltijds terug naar school na een lange periode van afstandsonderwijs door corona. Klaslokalen zullen weer op volle capaciteit benut worden en voldoende ventileren van klaslokalen is uiterst belangrijk.

Ventileren

Wie gezond wil leven, moet ook gezonde lucht inademen. Kinderen brengen gemiddeld zo’n 7 uur door in een klaslokaal en die lucht is aan tot 5 keer meer vervuild dan de buitenlucht die ze bijvoorbeeld inademen op de speelplaats. Dit komt omdat de binnenlucht vol CO2, vluchtige organische stoffen en vocht zit. Langdurig in deze vervuilde binnenlucht doorbrengen is zeker niet gezond. Het brengt klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid met zich mee. Deze klachten zijn te vermijden door de binnenlucht voldoende te ventileren. Dit betekent de vervuilde binnenlucht afvoeren en vervangen door verse gezonde lucht van buiten.

Kies voor een ventilatiesysteem

Vele scholen hebben verouderde schoolgebouwen die niet voorzien zijn van ventilatie. Zij ventileren hun klaslokalen door het raam eventjes open te zetten. Uiteraard is dit positief, maar het effect hiervan is kortstondig. Onderzoek heeft aangetoond dat de luchtkwaliteit al na 20 minuten na het sluiten van de ramen terug op het oude niveau zit. Het is belangrijk dat daarom ook scholen inzetten op het installeren van ventilatiesystemen in hun schoolgebouwen.

Realisaties

Momenteel voeren we werken uit op verschillende scholen zoals Vito in Hoogstraten, Basisschool De Scharrel in Minderhout, de Gemeentelijke Basisschool in Schelle en De Speelvogel in Deurne. Binnenkort beschikken zij over een gloednieuw ventilatiesysteem. Klein Seminarie in Hoogstraten mochten we eerder al voorzien van ventilatie.

Onderhoud

Natuurlijk is het ook belangrijk om het ventilatiesysteem goed en voldoende te onderhouden. Heel belangrijk is het voldoende reinigen van de filters. Voor Vrije Basisschool Sterbos zijn wij al enkele jaren hun vaste partner in het onderhoud van hun ventilatiesysteem. Recent ging onze technieker hier het ventilatiesysteem volledig onderhouden zodat iedereen daar op 1 september kan genieten van een optimaal binnenklimaat.

Ben jij overtuigd van een ventilatiesysteem of heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem een kijkje op onze website voor meer informatie of neem gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder !

WordPress Lightbox Plugin